donderdag 26 november 2015

Hoe denken wij over suiker deel 1 : Ahornsiroop

Hoe denken wij over suiker deel 1




Tegenwoordig is suiker enorm in opspraak. Is suiker wel goed voor de mens? In een aantal reportages waaronder die van kok Jamie Oliver wordt verteld over de nadelen die het eten van suiker met zich meebrengt. Eigenlijk zit er bijna overal suiker in verwerkt en dan voornamelijk geraffineerde suikers. Dit als vulmiddel, smaakmiddel en voornamelijk als conserveringsmiddel. Is dit wel nodig? Is het niet mogelijk om deze suikers links te laten liggen?

Na wat research gedaan te hebben, kwamen wij er achter dat geraffineerde suikers niets toevoegen behalve lege calorieën. Het eten van deze suikers geeft op korte termijn een bevredigend gevoel, maar al gauw zal je merken dat het lichaam er steeds om zal vragen. Het is eigenlijk een vorm van verslaving. Probeer maar eens een tijdje geheel  suikervrij te leven. Wat er gebeurd is dat het lichaam in het begin naar de gemiste suikers zal vragen.

Wij van Geen Woorden Maar Dadels waren al een tijdje bezig om geraffineerde suikers zoveel mogelijk te mijden in ons privéleven. Na een paar weken voelden wij ons energierijker, fitter en het allerbelangrijkste voor ons was dat we geen of nauwelijks last hadden van duffe momenten. Deze worden veroorzaakt in schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Omdat wij toch af en toe wel trek hadden in iets zoets besloten wij om te experimenteren met alternatieven voor geraffineerde suikers, zoals dadels en banaan. Onze producten voor GWMD zijn voornamelijk gezoet met (ongezwavelde) dadels en bananen. Deze twee hebben onze voorkeur, omdat ze naast natuurlijke suikers ook voedingsstoffen bevatten. Naast de natuurlijke suikers gebruiken wij suikers die zo min mogelijk zijn geraffineerd. Wij zullen in de komende blogs toelichten wat wij gebruiken en waarom we voor deze zoetmiddelen kiezen.


Ahornsiroop

Ahornsiroop is een natuurlijk zoetmiddel dat wordt gewonnen van de Esdoorn. Deze boom staat in Noord-Amerika (voornamelijk in Canada). Ahornsiroop wordt al gebruikt sinds de tijd van de Indianen. Uit onderzoek van de Universiteit van Rhode island is gebleken dat ahornsiroop verschillende stoffen bevat die voordelig zijn voor je gezondheid zoals antioxidanten, zink en mangaan. 

Je heb verschillende gradaties: 

Graad A: Dit is verkregen van de eerste tap, het is licht van kleur en heeft de minste smaak. 

Graad B: Dit is verkregen van de tweede tap, het is iets donkerde van kleur en heeft iets meer smaak. 

Graad C: Dit de de donkerste variant en heeft ook de meeste en lekkerste smaak waardoor je minder hoeft te gebruiken. 

Wij gebruiken Graad C, hier zitten de meeste voedingstoffen in en zit de meeste smaak aan waardoor wij maar een klein beetje ervan hoeven te gebruiken.

Suiker blijft natuurlijk suiker. Wij maken gebruik van suikers in de zo min mogelijk geraffineerde vorm. Deze bevatten naast suikers ook voedingsstoffen. Doordat suiker in combinatie met voedingsstoffen het lichaam binnenkomt,is het lichaam makkelijker in staat de suikers te verwerken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten